Ugrás a tartalomhoz
feb. 26. 2010
Címkék: sütnivaló

Sütnivaló

Ezt inkább nem kommentálom, csak megmutatom, aztán jöhetnek a vélemények, okfejtések. Íme:

 

Ebből lehet külön rovat lesz, hiszen elég sok hasonló példa létezik.

feb. 23. 2010

Elgondolkodtató

www.salatamagazin.com

Ezt a honlapot gondolom nem kell senkinek sem bemutatnom aki magyar underground rappet hallgat, a legnagyobb protezsáltját, de inkább "főnökét", Fankadelit még kevesebbeknek.

Bizonyára mindenki emlékszik a Youtube-on és más felületeken történt dolgokra, ahol Fankadeli az egekig magasztalta Mr. Busta albumát, a 'Pitbull'-t és videoklipjét, az 'Én vagyok az'-t. A Night Child "kötelékében" több közreműködés is született köztük, sőt, Feri a 'Magyar földre' c. albumára is meghívta a közreműködők sorába. Ahogy Fankadeli többször is elmondta, ez az album számára rendkívül fontos, és olyan - Fanka számára - meghatározó személyek is megtisztelték őt azzal, hogy meghallgatták, mint pl. Morvai Krisztina és Vona Gábor. Magyarul, akkor most Zsolti - remélem szólíthatlak így - lett megtisztelve azzal, hogy rappelhetett Fanka albumán. Végül a barátságnak, kapcsolatnak vége szakadt különböző okokból. Busta utólag több helyen is leszögezte, nincs harag részéről Feri irányában, és úgy tudja, hogy neki sincs semmi baja. Egyszerűen azért váltak el útjaik, mert a nézeteik nagyon különböztek. Egy ideig úgy nézett ki, Fanka tartja a szavát és ignorálja Busta dolgait. Ám Feri jól átverte Zsoltit. Ma kapott is egy szép kis Saláta cikket, ahol Feri korrektségét és tisztaságát hangoztatja, és a mai kamaszok védelmének címere alatt osztja az észt a - mára - konkurens előadóknak.

Na most. Ha valaki megállapodik valamiben valakivel, esetleg megigér valamit, akkor úgy tisztességes, hogy betartja a szavát. Vagy, ahogy Zsolti elment Fankához, hogy személyesen tisztázza a problémákat vele. Fankának az sincs ínyére, hogy Busta a számára legfőbb konkurenciával, a BlooseBroavazzal illetve a ScarCity-s Pánikszobával és Harakirivel működik együtt. Az elhatárolódást próbálja megmagyarázni. Ami egyébként egy olyan szó, ami önmagában tükrözi a jelentését, de Ferinek ezzel is gondja akad. Szerintem az elhatárolódás az, hogy nem szólok bele mások dolgába, hanem inkább megtartom magamnak a véleményem. Ergo én most nem határolódok el ettől a dologtól. Nekem sem tetszik Busta zenéje, sem a Fanka által kiemelt promó, sőt... De attól még nem kell mást hátbaszúrni és mellette még másokat is szúrkálni - gondolok itt a Tibbah-ról vagy Norbáról írt dolgokra. Ez az én véleményem, de Busta fogalmazta meg legtömörebben a lényeget: elértem életem célját,főoldalon gyaláz az aki a védelmemet élvezte.

Ezzel most nem a világot próbáltam megváltani, de ez a dolog szúrja a szemem, gondoltam leírom.

feb. 22. 2010

Második felvonás...

Nos, akkor újra itt vagyok. Elnézést a majdnem két hónapos kihagyásért, kényes magánéleti problémák fontos tennivalóim akad(ályoz)tak.

Mik történtek az utóbbi pár hétben?

Odupla - Könnyű pénz (...avagy, a szarnak egy nagy pofon...)

A Fhészek sikerein túl sokan beugrottak, hogy ez egy új Fhészek album lesz, ahol Odupla Steve-vel karöltve rappeli szemtelenebbnél szemtelenebb stílusban a nyers, kevés mondanivalóval, de annál több precizitással kidolgozott szövegeket. Ezek az emberek szépen becsapták magukat. Ez az album Odupla szólóalbuma, amivel nem is lenne baj, ahogy elnéztük a Fhészekkel elért sikereket, és az enyhén szólva tehetség szagú rappeket. De mivel az album címe is elárulja, itt a fő téma a pénz. Az egész album erre helyezi a legnagyobb hangsúlyt.
Az alapok legfőképp a Queens-i Infamous Mobb, Mobb Deep és Tha Alchemist hangzásvilágára emlékeztetik a jártasabb hallgatót - azokat, akik ismerik ezeket a csapatokat illetve Alchemist-et. Ezek a zenék főként IllegalVoice kezei közül kerültek ki, de szerepel rajta KillaT a Gyilkos Februárból, Raymond Fliegt és KillaKen(pedig...) alapzene is. Közreműködik: Turha, Know - akik igazán kitettek magukért - és IllegalVoice is rappel pár sort.
Az album számomra nem valami nagy csalódás. Lehetnék cinikus, hogy a promo videót látva többet nem is várhattam volna; de 1. ezt nem vettem figyelembe, 2. nem szégyenítem meg azt amin más sokat dolgozott. Engem valamiért ez az új flow erős elgondolkodtatásra késztet. Mert nem lehet, hogy ez az újítás a magyar hiphop-ban, hogy ez kell a népnek, hogy egy 4-5 szótagos sor után jön egy 7-8 szótagos, amit úgy, hogy tényleg follyon a szöveg, rettentően nehéz felrappelni a magyar nyelvben. Ennek ellenére az emberek nagyrészének tetszik. Minden esetre, számomra nem Fhészek jellegű, ez valami teljesen más, aminek csak Odupla személyében van köze a legendás - illetve számomra az első magyar rap élmény révén - Fhészekhez.

 

BeerSeeWalk - Picsa LP

Eleinte abszolút semmilyen késztetést nem éreztem arra, hogy meghallgassam ezt az albumot. És az igazság az, hogy nem is vesztettem volna vele semmit. Olyan kis nem is tudom... Olyan kis semmilyen, és ezzel nem lesajnálni akarom a srácokat, hanem az egyhangúságára szeretnék reflektálni. Aláírom, vannak benne nagy igazságok, de a túl sok káromkodás és agresszív kijelentés ezeknek a megnyílvánulásoknak a következtében a komolynak szánt mondanivaló nevetségessé válik, és ezzel teljesen egysíkúvá varázsolja az albumot. Az angol szövegek ezt a jellemzőt még erőteljesebbé teszik, illetve inkább a komolytalanságot emelik ki. Az album zenéit egyedül Meklód aka Mettyú írta. Ezeknek a zenéknek köszönhető, hogy az albumnak mégis van valami kis hangulata, olyan uccán elüldögélős, vagy padon sörözős kis fless.
Az albumot ingyenesen le lehet tölteni, de aki úgy érzi, az 1000Ft-ért megrendelheti a www.beerseewalk.hu oldalról.

 

Modus - Abstruse Parlance

Aki ismeri legalább a fórumhozzászólásai alapján Modus-t, az tudja, hogy egy szabadszájú, rengetegszer kiborítóan viselkedő feltörekvő beatmaker(?). Debütáló kiadványa több külföldi bloghoz is eljutott, és a neves Def Jux kiadóhoz hasonlították a szegedi tehetség 6 számos csomagjának hangzását. Sajnos a megfelelő ismeretek hiányában szakértői szemmel nem tudok tekinteni rá és véleményt se tudok alkotni, de mivel tetszett, és vártam, hogy egy ilyen szerzeményt találhassak, gondoltam megemlítem. Aki kíváncsian hallgatja az új szerzeményeket és legalább azzal megelégszik, hogy nyomokban 90-es évekbeli rapzenei elemek is fellelhetőek benne, az - mily meglepő - elégedett lesz. A kiadvány Modus honlapjáról ingyenesen letölthető.

 

Beharangozó(...avagy elősiratás...)

Az album promóvideója stílusra inkább a Budapest TV-reinkarnációjának, mint komoly lemez előkészületnek tűnik. A magyar keresztapa, Dopeman és testvére Kicsi Dope előreláthatólag jelentősen megváltoztatja a Killakikitt duójának stílusát. AZA, ha ezt olvasod: nem rémlik egy sor? Jah, már tudom. Az csak mese volt habbal...(„de maradj mindig real ez legyen a deal, please”)

süti beállítások módosítása