Ugrás a tartalomhoz
jan. 30. 2011
Címkék: tízes

Tízes csomag

Az utóbbi napok nagy és sajnálatos híre, hogy DJ Kool Herc - akit a hip hop atyjaként tartunk számon, ugyanis '73-ban Bronxban az ő agyából pattant ki, hogy a dj mellé kéne egy ceremóniamester(=master of ceremony, vagyis mc) is, aki megoldja a chatelést(=később rappelést) a dj helyett, hogy annak csak a lemezekre kelljen koncentrálnia - kórházba került. Jobbulást kívánok neki! DJ Spinnának pedig boldog születésnapot!

Pete Rock & C.L. Smooth - Searching

jan. 22. 2011

Busa Pista interjú

Kb. egy hete volt alkalmam egy interjút készíteni Busa Pistával a Raphírek.hu számára. Köszönöm a lehetőséget Thamole-nak! 

Twix: A tavalyi év elég kemény volt számodra fellépések és albumok szempontjából egyaránt. A nyarat gyakorlatilag végig fellépéseztétek az Irie Maffiával, utána jött az általam korábbra várt egyéni berobbanásod a magyar hip hop köztudatba, legalábbis azokba a szegmensekbe, ahol eddig még nem ismerték a neved illetve az addigi munkásságod. Mivel tudnád összegezni a 2010-es teljesítményed? Milyen mértékben vagy elégedett magaddal? Milyen szempontból lehet ezt fokozni?
Busa Pista: 2010 számomra termékeny év volt, mivel fű alatt készült egy lemez a sajátomon kívül is,az ISZAP freejazz bandával. A Gyémántfatert szeretik a visszajelzések szerint,még Berlinbe is eljutott a cucc:) Még több stílussal fogom fokozni a következő lemezemet,ami Busás Haszon címre fog halgatni. Nem száz hogy nyárra elkészül, de igyekszem.

jan. 22. 2011

Tízes csomag

Bocsánat emberek, eléggé rapszódikus volt az utóbbi hetekben a vonal, amin ízlésben mozogtam. Valami jót próbálok meg összeszerkeszteni, remélem sikerül.

Norba km. NKS - Vakvágány

jan. 16. 2011

“Nincs korhoz kötve, a kor nem szelektál” - vendégírás by Zekkk

Igazából erről az albumról már egy ideje szerettem volna írni. Többször is belekezdtem, de annyira kétes érzésekkel állok hozzá, hogy valami követhetetlen, elpocsékolt karakterhalmaz született volna belőle. Nem azért, mert rosszul sikerült volna - egyáltalán nem lett rossz, kifejezetten jóra sikerült, ha objektívan nézem -, hanem azért, mert nekem nem igazán tartozik az ízlésvilágomba az, amit ez az album képvisel. Néha, ha olyan a hangulatom természetesen előveszem, jól esik egynémely számot hallgatni, de valahogy nem az igazi. Úgyhogy most egy vendégírás következik székesfehérvári raptestvérem, Zekkk tollából - köszönöm szépen az írást.

Punnany Massif - ShenKick

Az irányelvek via punnanymassif.hu:
a. A muzsika ne legyen megszokott, kiszámítható sablonokra épülő.
b. A szöveg maradjon minden esetben témaorientált, nem rímek köré épített senkit nem érdeklő önfényezés.
c. A lemezjátszó, mint hangszer, mindig kapjon fontos szerepet.
Avagy Nőket Kedvelő Csoportosulás, mondja a PM definíció.


Aki már ismeri a pécsi csapat hangzásvilágát az ebben az albumban sem fog csalódni. A 2006-os Körkorkép kicsit elrontott PRja, lemondott fellépései, hetedhét világ felé széledt majd később megtért tagok a Shenkickkel folytatják ott ahol abbahagyták. Wolfie és Rendben szociáltudatos szövegei ismét ugyanúgy gyomorszájon találják a magyar társadalmat, vagy éppen egy mélyenszántó kapcsolat delikvenseit, kritikát vagy éppen helyzetképet adva kis hazánknak. Picit talán sok is a negatívum ennek a beteg lelkű országnak, minden esetre, aki egy kicsit a dolgok mögé lát, vagy esetleg kedveli a hip hop-ot, annak duplán(!) kellemes perceket szerezhet ez a lemez. Igen, 24 számról beszélhetünk, ami kicsit soknak tűnhet, de azt hiszem a mennyiség nem ment a minőség rovására, főképp zeneileg.  Hip hopper fülnek kicsit néhol különc, de mindenképp szerethető alapokat kaptunk. DJ R-Nold, Zsigabá és DJ Stika felelt a J Dilla iskolás beatekért melyeket megtűzdeltek a srácok egy kis énekkel meg pár élőzenés hangszerrel, némi The Roots-i jelleget adva az albumnak. (észrevétel: lásd  Vándország, így lehet élvezhetően ötvözni a népzenét a hip hoppal.)


Személy szerint jelen voltam az októberi Eiffel téri U26-os lemezbemutatón és mindenképpen elmondhatom, kellemes szájízzel tértem haza zsebemben a Shenkickkel. A nívós előadás, élő hangszerelés, Kiss Ádámkás bohóckodás, és a depresszív tinilány csorda hiánya mindenképpen emelte az este fényét. Kijelenthetjük, hogy a Massif aznapeste, meg úgy általában egy élmény. Számomra mindenképp pozitív, még ha néhány konzervatív rapper vagy elvetemült mainstream fan másképp is látja.
Hál’ ’Stennek vagy Kiss Ádámnak a népszerűségük folyton nő, s idővel már egyre nehezebb kibogozni mi volt előbb, a PM-et hallgató stand up rajongók vagy stand up-ot néző hip hop szeretők.
Túlzott komolyság, vagy csak bohóckodás? Szerintem intelligens kreatív hip hop. Komolyan megéri megvenni.


Lemezborító: 4 csillag
Lemez tartalmilag: 5 csillag
Lemez zeneileg: 4 csillag
Ár/ érték arány: 5 csillag

jan. 02. 2011

Margó az Ice-T "botrányra"

Mindenki írt róla, mindenki tudja, mindenki figyeli az eseményeket. Egy apró részlet fölött azonban mindenki elsiklik:

A Neo fm-en napi egyszer lejátszák Gwen Stefani és Eve remekbe szabott slágerét, a Let Me Blow Ya Mind-ot. A baj csak az, hogy az extended version-t adják le minden áldott nap. Tehát tele van ass-szel, bitch-csel, shit-tel meg frász tudja mikkel - nem a trágárságon van a hangsúly, hanem azon, hogy ha erre a számra is úgy tekintünk, mint Ice-T számára, akkor ez is bizony erősen kihat a fiatalok erkölcsformálására és szintén erőszakosságra buzdít.

Szóval az NMHH szerintem jogosan megérdemel egy körberöhögést, utána ignorálást és végül szánalomérzetet, amiért egy olyan szám miatt, amit a nagyon védett magyar tinédzserek totál nem értenek, mert angolul kb. annyira tudnak, mint én hindiül - tisztelet a kivételnek - megbüntetnek egy rádiót, ami még csak nem is rendelkezik országos lefedettségű műsorszórással, közben az egyik nagy kereskedelmi rádión nap mint nap leadják azt a maszlagot, csakhogy azt viszont szó nélkül hagyják. Extra szuperszónikus öngól!

süti beállítások módosítása