Ugrás a tartalomhoz
feb. 19. 2012

Megint robbantok egy jókorát - interjú DJ Zefillel

Twix: Ez már a második videó a közelgő albumodról. Minden számhoz készülni fog egy videó? Mit tudhatunk a lemezről?
Zefil: Amennyiben anyagilag kivitelezhető örülnék, ha minden dalhoz lenne egy videó is, de a közeljövőben, azaz még nyárig két nemzetközi előadóval készített klip a terv. MC Kemonnal a Str8 Hustlin, ami már megtekinthető, aztán márciusban Deadly Hunta-val készül egy közös dal. Utána megint robbantok egy jókorát a magyar szcénában: a legendás Nine-nal fogunk rögzíteni egy dalt méghozzá a két – valószínűleg – legerősebb magyar lírikus, Funktasztikus és Busa Pista kíséretében.

 

T: Az ilyen közreműködések itthon nem jellemzőek, az Afu-Ra produkció gyakorlatilag példátlan. Mi a cél?
Z: A cél az, hogy végre kicsit felkapják a fejüket az emberek arra, hogy ebben az országban is vannak olyan hip hop előadók, akikkel szívesen dolgoznak világsztárok is; akiket nem feltétlen az motivál, hogy pénzt keressenek azzal, hogy benne vannak egy közreműködésben, hanem a későbbiekben egy jól jövedelmező piaci lehetőség miatt. Mivel nekem megvannak a nemzetközi kapcsolataim, szeretném kihasználni azt, hogy nagyon sok híres előadóval igen jó viszonyban vagyok, vagyunk.
Lesznek még igen nagydurranásaim a jövőben, ezt megígérhetem.
Részemről ez egy új dolog, most vágtam bele. Eddig dj-ként próbáltam érvényesülni, de bizonyos körök ezt nem nagyon szerették, így meg is tettek mindent, hogy engem eltávolítsanak, de engem nem lehet csak úgy félrelökni!

 

T: Az Afu-Ra videó egy kicsit több visszhangot kapott a kelleténél, gondolok itt Dopeman reakciójára a facebookon. Mi lehetett az oka? Hogyan kommentálnád?
Z: Lacinak nem tudom mi baja volt, meg sem lett említve a számban, ő mégis úgy érezte valamiért, hogy be kell szólnia valamit. Megtette, aztán törölte.
Nem kommentálom, felesleges; nem is ismerem őt, soha nem beszélgettem vele.

 

T: Miért nem szimpatizáltak a gondolattal, hogy te jelen vagy a magyar hip hopban?
Z: Ezt nem kifejezetten a hip hop szcénán belüli emberekre értem. Évekig próbáltam mainstream fekete zenéket játszani kismillió egyetemi bulin, r&b partykon, stb. Az ebben a közegben dolgozó emberek nem szeretnék, hogy én jelen legyek, főleg Budapesten. Mindig azt tolják ki, akitől van félnivalójuk; tőlem úgy látszik volt.
Ha tetszik, ha nem akkor is a legjobbak között voltam és vagyok még most is.

 

T: Nagydurranások alatt mit értesz? Mikre számíthatunk?
Z: Konkrét neveket nem szeretnék elárulni, de engem abszolút a 90-es évek hip hopja éltet a mai napig. Kilátásba került, hogy olyan legendákkal dolgozhassak a későbbiekben, akikről én magam sem hittem volna soha.

 

T: Szóval rajongóként és a magyar hip hop egyik arcaként dolgozol velük. Ez hosszútávon kifizetődő?
Z: Nagyon remélem, hogy igen. Én teljes mértékben európai piacban gondolkodom. Most úgy néz ki, hogy egy elismert nemzetközi ügynökség foglalkozhat tovább a dolgaimmal; olyan nevekkel kerülhetnék egy managementbe, mint például Bilal vagy Angie Stone.

 

T: A lemez kapcsán milyen konkrétumok vannak?
Z: A munka elején járunk, még a lemez címén sem gondolkodtam. Sajnos a nemzetközi közreműködések miatt nehéz időhöz kötni, de szeretném, ha idén elkészülne a teljes lemez. A magyar előadók közül is csak olyan emberekkel dolgozom, akiket szakmailag és – talán még fontosabb – emberileg is maximálisan elismerek.

 

T: Magyarok közül kikre számítasz közreműködőként?
Z: Erről nem szeretnék konkrétumokat elmondani, de az albumon lesz egy igazi meglepetés. Erről csak annyit árulok el, hogy egy elfeledett ember visszatér egy nótára. Nem lesz semmi az sem… lesz miről csámcsogni.

feb. 03. 2012

Gettóvízió

Kedves András!

Remélem túltetted magad az incidensünkön, amikor mint egy kisfiú, akinek leoltják a rajzát, amit ő Monet-hez mérhetőként mutat be, de a komolyabb felnőttek a cuki napocskát nemigen tudják esztétikailag értékelni. Sőt, bizonyára valóban túltetted magad rajta, ugyanis azóta semmilyen rólam írt vagy nekem címzett, az ekéhez hasonlóan mélyen szántó gondolatoddal nem találkoztam az internet nevű csodán, amit fejlődésnek könyvelhetünk el valamennyien, beleértve téged is, Bandi!

Ahhoz hasonló tisztelettel dedikálom neked ezt a kis kritikát, amivel fogadtad a múltkori konkrétumokban szegény félmondataim.

Kedves olvasóm!

AZA végtelenül kiegyensúlyozott, pszichológiailag egészséges ember és egyébként is egy akadémikus, ezt több ízben is bizonyította, azonban azt még nem, hogy mennyire eredeti producer és üde, folyamatosan újuló színfoltja a magyar hip hopnak. Most sikerült!

 

Egy józan, tanult férfi.

 

Van egy Snowgoons nevű német producercsapat, akiknek az az életük, hogy egy hangzatos dalt letöltenek a netről, az alá beraknak valami aaaaatttttombanger dobot egy faék egyszerűségű képletben és megszületett a csoda: az AZA-hoz hasonló, már szavazójoggal rendelkező hülyegyerekek madafakák, és emellett producerdizséemszík bólogatnak rá! Ez a tudományos tevékenység (mert kétségkívül az), félóra FL Studio használat után tökéletesen elsajátítható és pont arra emlékeztet, amit a popzene művel. Pont tegnap töprengtem egy kocsmában azon, hogy miért kell minden egyes popszámba ugyanolyan basszus, ugyanolyan dobok és úgy általában: ugyanolyan hangszerelés? Megvan, mert napjaink poprajongói javarészt igénytelenek! Azonban a hallgatók igénytelensége nem feltétlenül az ő hibájuk, hiszen ők azt hallgatják, amit kapnak, amit a fősodor az orruk elé tol, kivéve, ha "műkedvelők". Ebből mi következik? A popelőadók javarészt igénytelenek! Ugyanarról a másolásról szól a mostanában sokat említett Eurovíziós dalfesztivál, mint amit AZA művel. Pontosan, kedves olvasó, kitaláltad! AZA madafaka igénytelen! Erre van bizonyíték is.

 

Mindezt a MACSÉTÁJÁVAL

 

Méghozzá a macsétájával és a saját keze által készített lemeze - nyilván ő gyártotta le az összes albumot vagy tán a biteket domborította rá a CD-kre? sose tudjuk meg. A saját kezűleg készített lemez címe nem más, mint Back To Business! Aztarohadt, valahonnan ismerős ez a cím! WOW!!!!!!!!! AZA még mindig a 2009. július 21-én megjelent egyszerűen zseniális, mindenki által ismert és elismert Randam Luck csapattal készült produkción csüng! Ez igen! Jó, hozzátartozik a történethez, hogy 2010. augusztus 13-ára, péntekre ígérték a lemezt pár héttel a Randam Luck album megjelenése után, tehát akkor AZA még javában a méltán híres, a magyar hip hopot mindenféle szempontból megreformáló (NEM!) közreműködés mámorában égett. Nade térjünk vissza a mesterműhöz!

Nem mondhatom azt a lemezre, hogy foskula, mert az nem elég deskriptív ebben az esetben. Egyszerűen ennyire egyhangú lemezt ennyire szar mc felhozatallal még a Snowgoons sem tudott volna összehozni. Vannak nagy nevek az albumon, Craig G és Krumbsnatcha, jobb napjaimon Reef, de eléggé vérszegények. Viszont a kis nevek egymás klónjai vagy én nemtom mi folyik itt, de ez valami röhej. Ezek az emberek közel sem akkora elmék, mint amekkora a nevük. Ezek tényleg elismert underground mc-k lennének az USA-ban? AZA, vágod miket beszélsz? Még szarabb helyzetben lehetnek az Államokban mint itt. De a legszomorúbb az egészben mégis az, hogy AZA már legalább 4 éve ilyen alapokat ír és még így sem tud egyről a kettőre lépni csak mondjuk lekopírozza a példaképeit. Jah, elnézést! Most már nem csak magyar mintákból dolgozik! A fegyverropogás is megvan és fontos is, hiszen a hangulatfokozás elengedhetetlen kelléke minden lemeznek, és így sokkal jobbat lehetett nevetni az albumon!

Másrészt: valaki a hallgatók közül tudna említeni egy pillanatot az albumról, amikor úgy gondolta, hogy "a rohadt életbe, ez valami eszméletlen nagy"? Vagy egyáltalán emlékeztek elkülönülő számra, esetleg valami nagyon penge rímpárra vagy verzére? Nem? Hát tényleg kurvára egyáltalán nincs momentum a lemezen és erről mind a neves mc urak és a producer is tehet. Annyiban tud emlékezetes lenni, hogy erre a szarra vártak rajongók ezrei, tízezre, de tudom, a javának bejön, amivel nincs gond csak nem értem, hogy miért. De biztos ez is az én hibám, hiszen tízezrek nem (pedig de) tévedhetnek, ezt mindenki tudja.

De várjunk csak, hát DJ Illegal azt írta, hogy Killakikitt+Snowgoons=KillaGoose KillaGoons. EZ AZ, VAN REMÉNY A MAGYAR HIP HOPBAN! Nyugodtan fogok aludni; fröcsögni, reklámozni pedig lehet a facebookon. Köszönöm a figyelmet!

 

killagoose.PNG

süti beállítások módosítása