Ugrás a tartalomhoz
jan. 22. 2011

Busa Pista interjú

Kb. egy hete volt alkalmam egy interjút készíteni Busa Pistával a Raphírek.hu számára. Köszönöm a lehetőséget Thamole-nak! 

Twix: A tavalyi év elég kemény volt számodra fellépések és albumok szempontjából egyaránt. A nyarat gyakorlatilag végig fellépéseztétek az Irie Maffiával, utána jött az általam korábbra várt egyéni berobbanásod a magyar hip hop köztudatba, legalábbis azokba a szegmensekbe, ahol eddig még nem ismerték a neved illetve az addigi munkásságod. Mivel tudnád összegezni a 2010-es teljesítményed? Milyen mértékben vagy elégedett magaddal? Milyen szempontból lehet ezt fokozni?
Busa Pista: 2010 számomra termékeny év volt, mivel fű alatt készült egy lemez a sajátomon kívül is,az ISZAP freejazz bandával. A Gyémántfatert szeretik a visszajelzések szerint,még Berlinbe is eljutott a cucc:) Még több stílussal fogom fokozni a következő lemezemet,ami Busás Haszon címre fog halgatni. Nem száz hogy nyárra elkészül, de igyekszem.

T: Véleményem szerint a Gyémántfater volt szoros mezőnyben a legjobb tavaly - elég szórakoztatóra sikerült, sokszínű és helyenként játékos is lett. Engem igazából meg is lepett, hogy a lemez a hiphop.hu közönségszavazásán be sem került a legjobb 5-be. Én úgy látom és rajtam kívül még elég sokan, hogy aki tehetséges és jó anyagot ad ki - gondolok itt például a klippedre, a 8ker sétára, ami a napokban jelent meg -, azt előbb-utóbb a hallgatók megszeretik és népszerűvé válik közöttük, mindegy, hogy éppen mennyire visszafogottan tevékenykedett akár hosszú éveken át. Mi a véleményed a magyar közönségről? Mennyiben tér el pozitív vagy negatív irányban az ezredforduló körüli állapotokhoz képest?
B: Én szeretem a magyar közönséget, és nem érdekelnek, akik versengésből csinálnak zenét. A zene változik, és ha megfigyeled, egyre több irányt vesz a hiphop. Megpróbáltam a magam nevében klasszikus maradni, de nem zárkózok el a kísérletezéstől sem. A mai hiphoppok kicsit elmentek az electro irányába, sőt néha trance zenében hallott hangok is vannak bennük.



T: Szembetűnő és tiszteletreméltó, hogy próbálsz a lehető legközvetlenebb kapcsolatban lenni a hallgatóiddal. Ez miért nem alapvető az előadóknál? Az érthető, hogy vannak beteges megszállottak, de pl. itthon vannak emberek, akik egy-egy kedvencükkel teljesen téves vagy semmilyen információval nem élnek még akkor sem, ha kérdezik őket.
B: A közönség azért fontos, hogy az üzenetem eljusson hozzájuk. Ha legalább egyszer megnevettetem őket, nyert ügyem van:) Persze vannak irigyeim is, de nekik is van lehetőségük jobbat csinálni!

T: A 2010-es év albumok szempontjából erősen állóvíz jellegű volt - vagy csak én aludtam majd' egész éves téli álmot. Egyre többen tologatják az albumaikat. Ennek mi lehet az oka? Ennyit jelent az, hogy sokan letöltik az albumokat ahelyett, hogy megvennék? Ha választanod kéne eredeti, kézzelfogható vagy ingyenesen elérhető - az előadó által interneten közzétett - anyagot választanál?
B: Én felrakattam a Dermottal a netre az első lemezt, akinek bejön, az megveszi úgyis. A másodikat nem rakom fel, mivel csak 100 példányban gondolkozok. Ha lehet választani, akkor én a kézzel fogható dolgokat részesítem előnyben. Minden spanom cd-je a polcomon, és ha egyszer beszarik a gépem,akkor is meglesz:)

T: Kishazánkban ugyebár egyre népszerűbb a rappelés és az alapírás - senki sem tudja, hogy miért. Ez nem is baj, de az már igen, hogy igazi tehetségből nagyon kevés van közöttük. Mit ajánlanál azoknak az mc-knek, akik éppen tollat illetve mikrofont ragadtak vagy elkezdtek zenéket írni?
B: Segíteni nem tudok, de annyit talán hozzáfűznék, hogy nem elég verset írni, gyakorolni kell mindennap!

T: Ki vagy mi inspirál leginkább? Ki(k) az(ok) az előadók, akik hangzás, tartalom és/vagy stílus szempontjából a legnagyobb hatással voltak a számaidra vagy éppen az albumodra?
B: MF Doom, Tech N9ne, Mikah Nyne, Westside Connection, Antipop Consortium, Haiku Detat, Busdriver. Szóval elég vegyes!

T: Az utóbbi napokban olvastam valahol, hogy hamarosan - vagy már folyamatban vannak a munkálatok, nem emlékszem pontosan - készül a következő albumod, ami idén fog megjelenni. Kiket várhatunk erre az albumra? Mi a koncepció? Kikkel szeretnél közreműködni a közeljövőben?
B: Az új albumom szereplőit még titok övezi, de szeretnék Zsolával, Bankossal, Ecküvel, Norbával, és a régi cimborákkal a GimmeShotból: Mango, Gattio, Sena, Morzsa, Kemon!

T: Fantáziálgassunk egy kicsit. Ha választhatnál 5 tetszőleges külföldi mc-t, producert, akik a következő albumodon szerepelhetnének, kik lennének azok?
B: MC: Tech N9ne, Ice Cube, Sean Price, Chip Fu, Daddy Freddy. PR: Premier, Pete Rock, El-P, DJ Vadim, Dr Dre.

T: Politikailag próbálok teljesen elhatárolódni, de ugye a sajtótörvény mellett nem mehetünk el szó nélkül. Azt csiripelték a madarak, hogy te is részt vettél a pénteki (január 14-i) tüntetésen. Szerinted milyen következményei lehetnek ezeknek a ténykedéseknek - a törvények változtatására gondolok - a rap véleményformáló erejére, vagy inkább szerepére vonatkozóan? A Tilos Rádió megbüntetésével valóban példát lehet statuálni?
B: Én azt gondolom, hogy ennyi nyomor után legalább a szavunkat ne vegyék el, és nem hiszem, hogy a mai kiskorúak értik a Los Angeles-i ghettoszlenget. Ha akarnak, cenzúrázhatnak, de a rappereket ez nem fogja megállítani!!! Max kisípolnak, vagy nem játsszák a rádiók.

T: Még egy törvényekhez vonatkozó kérdés. Ugyebár vannak Magyarországon graffitisek - jók, többnyire rosszak, lényegtelen -, ha rajtakapják őket, akkor már börtönbüntetést kaphatnak. Ez mennyiben lesz hatással a magyar hip hop megítélésében a laikusok számára?
B: A laikusok amúgy sem szeretik a magyar hiphopot. Az itt a baj, hogy nem hagynak elég felületet a fiataloknak, hogy kibontakozhassanak. A kreatív emberek a börtönbe kerülnek? Milyen világ ez? Én nem vagyok grefitis, de szar lehet egy évet hűsölni egy falfirkáért!

T: Végezetül: mit üzensz a Raphírek.hu olvasóinak?
B: A  www.raphirek.hu olvasóinak üzenem, hogy vegyék meg, vagy töltsék le a lemezemet! És a Jeszenszkynek üzenem, hogy nem hülye az, aki ingyen adja a lemezét. Nézd meg a példaképeimet Tech N9ne, Chip Fu, a legnagyobb királyok, és ingyen adják:)

süti beállítások módosítása