Ugrás a tartalomhoz
dec. 31. 2009
Címkék: magyarország

Kettőnullanullakilenc

Az idei év sok szempontból mély nyomot fog hagyni a magyar hiphop életben. Voltak durva bulik - amikre nem jutottam el egyszer sem -, durva albumok amiket mindet meghallgattam, új arcok, régóta várt dolgok és olyan dolgok amiken a spanokkal még mindig röhögünk.

Elsőként a Killakikitt albumot emelném ki. Hatalmas visszhangja volt, amit csak az erősített volna fel, ha mondjuk ismerik Magyarországon Craig G-t, 4th Disciple-t, a Grim Team-et vagy mondjuk a Gunz & Butter-t. Mindenki erről az albumról beszélt, rengeteg utánzat született és sokakat inspirált a 'Ne szarakodj!'. Az album mintegy propagandát állítva az Uccai Egyetemnek, egyre érdekeltebbé tette ezt a krút. Nem is csoda, hiszen ilyen - híres és/vagy tehetséges - mc-k, mint Szokratesz, Turha, Know, Day, KillaT és a ScarCity beef "célpontja", Odupla. Felkerült a YouTube-ra a 'Ha Saiid-ba baszlak ki visz majd, AZA?' trekk Oduplától, mindenki elvolt ájulva, hogy hú de mekkorát oltott rájuk. Azóta beoltotta nyár elején Shuka, aki szintén az Uccai Egyetem tagja volt, és valami eszméletlen nagyra sikerült. Hasonlóra sikeredett a PKO albumon szereplő 'Picsa a Corvinon', bár ez a két zene nem keltett akkora visszhangot mint a Saiid-ba baszlak. A Killakikitt album után pontosan egy hónappal, március 13-án jelent meg a Pánikszoba nevű duó debütáló albuma, ami különösebben kiemelhető dolgokat nem tartalmaz Peet beatjein, Tirpa verzéjén és PKO közreműködésein kívül.

Az Uccai Egyetem folyamatosan nyomatta a zenéket magából. Voltak nagyon durvák, például a Durr vagy a Gyilkos Február-tól a Kutyaharc. Ám végül olyan gyorsan és hirtelen tűntek el, ahogy fel is tűntek. A csapat feloszlott, nagy kár. Az egyik legjobb klik lehetne Magyarországon.

Márciusban megjelent még a Dillázs(Dillage) című válogatásalbum, aminek az a lényege, hogy neves magyar mc-k J-Dilla(R.I.P.) alapokra rappelnek. Tavasszal megjelent még Funktasztikus jelentése Fanyarországról. Ez az album nyerte a hiphop.hu díjátadó buliján az Év Albuma címet. Funk mély mondanivalóval és társadalomkritikával állt elő, és a zenék is jóra sikerültek. Nem túl csicsázott, egyszerű hangzás.

A nyár se telt el unalmasan, hiába jelent meg kábé 1 cucc. Amerikában megjelent a Randam Luck Graveyard Shift névre keresztelt albuma, ami azért nagydolog, mert az említett Killakikitt tagja, AZA is írt egy alapot rá. Mégpedig a 7-es szám, a 'Back To Business' beatje származik az ő kezei közül. Hazai cuccok közül kijött a Barbárfivérek album. El kell ismernem, sokat fejlődtek a srácok, mondjuk én a Tirpa-Saiid, Bankos, NKS közreműködéseket hallgatom már csak róla.

Az ősz egy nagyon durva Furakor című albummal kezdődött. Az album ingyenesen letölthető a baseonline.hu-ról, és a Káva Krú gondozásában jött napvilágra, és a Káva egyre népszerűbb lett, és egyre többen követelték a régóta várt Káva 1.0-t.

Novemberben megjelent a ScarCity tehetségének, PKO-nak az első szóló albuma. 13 szám, Killakikitt flash, és tartalom. Sokan panaszkodtak a Killakikitt albumra, hogy erőszakos és semmitmondó. Nekik elvileg ez az album tetszene, ha valaki a fikázók közül vette volna a fáradtságot arra, hogy meghallgassa.

És eljött a december. Tirpuska baszni tanítana ha depresszív lennél, de a srácok az évvégét nagyon meghúzták! A Káva Krú gondozásában kikerült Szimat szóló albuma(ami a garageprod.hu-ról le is tölthető), mintegy derültégből a villámcsapás, ugyanis nem nagyon lehetett hallani róla, csak pár héttel a megjelenés előtt szóltak, hogy lesz ilyen is. Kikerült a Stíluspakk nevű válogatáslemez, ami olyan magyar mc-k exkluzív zenéit tartalmazza, mint pl. a Hanyagelegancia tulaja, Norba, Killakikitt, BobaKrome, NKS, Bankos. Az album megrendelhető a hanyagelegancia001@gmail.com e-mail címről. Másodikként az augusztus óta igérgetett Day vs. Mil - Napi ziccer. Az album igazán hatalmasat ütött. A szövegek és a zenék is rendkívül odavágnak. Valami ilyesmire vártunk asszem. Szenteste napján megjelent a Fattyúk Aranytojás névre hallgatom demo release-e. Találhatók rajta régi zenék - ezek nálam, és másoknál is sokat pörögtek, valószínűleg ennek köszönhető, hogy nem lett olyan sok jó visszajelzés róla -, és újak is, amik nagyon jóra sikerültek. Ám az utolsó hét az, ami egy magamfajta gyereknek az Eldorádó. 3 napon belül 3 album jelent meg. Az első a TNB - Futurama, ami ingyenesen letölthető, és valami eszméletlenre sikerült. A zenék, szöveg, minden rendben van rajta. A flow teljesen oldskool ordibálós Black Sheep feeling, bár nekem néha az autotune effekt túl sok volt. Rá egy nappal kijött az IKSZ|DÉÉ nevű decsi duó várvavárt debüt lp-je, ami a Decsakták címet kapta. Ez még a TNB cuccnál is ütősebb lett! Pláne, hogy valószínűleg ez lett a leghosszabb album idén. 24 szám+1 az eMBoss remixtape-ről. És végül éjjel 1 körül megjelent a Káva 1.0. Az album 12 számot tartalmaz - ebből 2 bónusz. Sokan azt kapták amit vártak, nekem is tetszett. Voltak rajta olyan zenék amiket már füleltem egy ideje, és voltak olyanok is amiket még nem hallottam.

Nagy vonalakban körülbelül ennyi történt a magyar hiphopban idén. Húzós éven vagyunk túl. Várjuk a 2010-es év produkcióit, elvileg Tirpa, AKPH, NKS, Steve és állítólag Szokratesz is jön egy solo albummal, ilyenek jönnek majd. Reméljük mindegyik kijön. De a feltörekvő tehetségekről se feledkezzünk meg! Az IKSZ|DÉÉ albumon közreműködő El Capitano egy albumot, a volt Uccai Egyetemes KillaKen egy mixtape-et és a ScarCity-vel haverkodó Case-N-Late páros egy ep-t hoz majd napvilágra. Kíváncsian fogjuk hallgatni azt hiszem.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

süti beállítások módosítása