Ugrás a tartalomhoz
máj. 15. 2010

Kool Sphere interjú

Úgy gondolom, egyszer mindenbe bele kell kezdeni. Ez az első interjúm, ráadásul egy külföldi alannyal.

Kool Sphere-t kérdeztem meg a Verbal Threat múltjáról, jelenjéről és jövőjéről.

A fordításban segített: Thamole - örök hála.

Twix: A csapatotok neve, a Verbal Threat egy kicsit árulkodik a raphez kapcsolódó szemléletetekről. Vehetjük ezt igazi fenyegetésnek a "kamurapperek" irányába? Mi a személyes célod és mi a célotok a Verbal Threat-tel? Hogy jött az ötlet, hogy Reppond-dal rappeljetek?
Kool Sphere: Még az iskolás éveinket tapostuk, mikor szerencsém volt megismerni Reppond-ot. Ugyanazt a szenvedélyt éreztük a hiphop iránt és eleinte a zene szeretete miatt tartottuk a kapcsolatot; még nem azért, mert MC-k lettünk volna. Mikor a Verbal Threat-et kitaláltuk, akkor még az volt a célunk, hogy olyan zenét képviseljünk, amit mi magunk is szerettünk. Hogy ugyanazt csináljuk, amit a Gang Starr, Kool G. Rap, a Brand Nubian vagy Nas, stb.

T.: Ki inspirál téged és ki van rád a legnagyobb hatással?
K.S.: Engem leginkább a Gang Starr inspirál. A Gang Starr volt a példaképem. Rátaláltam olyanok munkásságára is, mint Nas, AZ, Big L, Kool G. Rap, Rakim, rájuk is példaképként tekintettem, és az egész egyre bonyolodott. Egyre fontosabb lett a mélyebb tartalom.
Úgy éreztem, és még most is így érzem, hogy Guru halála hatalmas veszteség. Volt szerencsénk a Verbal Threat-tel egy közös turnéra vele 2006-ban.

T.: A stílusod nagyon egyedi manapság. Úgy néz ki, hogy a pénz, a hírnév, a felhajtás és a csillogás a legnagyobb dolog az MC-k és az emberek számára a szakmában. De a te stílusod nem igazán számít eladhatónak, mert tapasztalataim szerint az emberek nem szeretik a társadalomkritikát és a gyökerek egyáltalán nem fontosak számokra. Mit gondolsz a hiphop szcénáról - a hallgatóktól kezdve az előadókig? Mi a hallgatók véleménye rólad?
K.S.: Mint az arany korszak (Golden Era) diákja, a hiphop megtanítja számodra, hogy tekints vissza a múltra, észrevedd milyen hatások jöttek be és hagyták el azt. Szeretem ezt az egész hiphopot, a kultúrát, mindent, amit magába foglal és kapcsolódik hozzá, a zenétől a táncig, és különösen a graffitit szeretem mióta elkezdtem skiccelni. Nagyon jó fogadtatásban részesültem a rap játékban, mint a Verbal Threat tagja, a 'Reality Check' és DJ Premier segítségével. Nagyon hálás vagyok Premiernek, hogy együtt dolgozhattam vele, és szerencsére segített nekem azokban az időkben zenei téren. Ő nagymértékben oka annak, hogy a mai napig zenét készítek.
De, hogy válaszoljak a kérdésedre, a mostani hip-hop közegről azt kell mondanom, hogy a pénz dominálja a dolgokat még mindig. Igazán nehéz egy kis változást elérni manapság a hiphop-ban. A nagy, vezető előadók ugyanolyan típusú zenékkel árasztják el a hallgatóságot, videó lejátszások, rádiós lejátszások, minden, amit a nagy kiadók biztosítanak nekik a háttérből. Mi, függetlenek nem vagyunk abban a helyzetben, hogy versenyezhessünk velük. Szóval a fiatalabb generáció csakis őket láthatja mindenhol, ezt az egy oldalt és semmi mást - a reklámozott oldalt. Szóval meglátjuk mi lesz, de még mindig optimista vagyok, hogy a hallgatóság és a rajongók meg fogják keresni az igazságot, és megtalálják mind azt a jót a hiphop zenében, amelyet napjainkban néhány kreatív emberke csinál.

T.: A nagy nevek az 'Integritty' lemezen és a 'Reality Check w/ Reckless Eye-Ballin' single-ön feltűnőek azok számára, akik elvesztették az új előadókba vetett reményüket. Hogy kerültél kapcsolatba azokkal az előadókkal, akik a nevüket adják a munkádhoz, pl. DJ Premier-rel, Kool G. Rap-pel vagy Smoothe Da Hustler-ral?
K.S.: Az 'Integritty'-t nem csak előadóként kezdtem el elkészíteni, hanem azok rajongójaként, akikkel szerettem volna közreműködni. Mindig szerettem volna közreműködni AZ-vel, Kool G. Rap-pel, Smoothe Da Hustler-ral, a Group Home-mal és hasonló előadókkal, mert ők voltak azok, akik legjobban érdekeltek a hiphopban. Elértem őket, és ahogy készítettem az albumot és ők meghallgatták azt, amin épp dolgozok már mentek is a dolgok maguktól. A kemény munkának és a tiszteletnek köszönhetem, hogy a valódi felismerte a valódit (Real Recognize Real).

T.: Mi a helyzet Reppond-dal? Várhatunk tőle valamit szólóban?
K.S.: Bármi lehetséges a jövőben szólóval kapcsolatban az emberemtől. Úgy gondolom, hogy most jobban összpontosítunk a Verbal Threat album befejezésére és kiadására. Ebbe a játékba csapatként kerültünk be, és mindig egy erős kötődés lesz köztünk, mint csapatban. Mindketten tiszteletben tartjuk egymás munkáját és a zenéhez való hozzáállását.

T.: Mi a következő feladatotok a Verbal Threat-tel? Mikorra várhatjuk a 'Golden Era'-t?
K.S.: A 'Golden Era' a mi csemeténk. Évekkel ezelőtt befejeztük már azt az albumot, keményen dolgoztunk rajta, de sajnos a kiadással problémáink adódtak. Reménykedünk, hogy a dolgok rendbejönnek. De addig egy új Verbal Threat albumon dolgozunk. Valószínűleg ez hamarosan ki lesz adva. A Verbal Threat folyamatosan új számokon dolgozik.
Figyeljetek ránk, hamarosan az USA-n kívül indulunk turnézni.

T.: Mit üzensz a magyarországi hallgatóknak és az olvasóknak?
K.S.: Köszönöm a felajánlást és a támogatást. A debütáló albumom, 'Kool Sphere - Integritty' elérhető az iTunes-on. Tiszteletteljesen élünk és nem adjuk el a lelkünk csak azért, hogy gazdagok legyünk. Amit csinálunk, a számok az embereknek szólnak és folytatni fogjuk. Félszemmel mindig figyeljétek Kool Sphere turnéját és az újonnan megjelenő számokat. Nézzétek meg a weboldalaim, hogy tudjátok, mik történnek!
OFFICIALKOOLSPHERE.COM
FACEBOOK.COM/KOOLSPHERE
MYSPACE.COM/KOOLSPHERE
TWITTER.COM/REALKOOLSPHERE
Végül, de nem utolsósorban: nyugodjék békében Guru!

süti beállítások módosítása