Ugrás a tartalomhoz
júl. 15. 2010

O.C.

O.C. 1972-ben Omar Credle néven Brooklynban született.


Akár az egyik személyes kedvencem, Sadat X, ő is több híres és jelentős new york-i előadóval dolgozott együtt pályafutása során. Első hivatalos megjelenését 1991-re datálhatjuk. Az Organized Konfusion - ebből a duóból indult Pharoahe Monch - 1. albumán ő volt az egyetlen közreműködő. A következő közreműködése MC Serch ’Back To The Grill’ c. számának a remixe, amiben egyébként az akkor még fiatal Nas is szerepel.
1994-ben saját lábára állt és a Wild Pitch Records leszerződtette. E kiadó égisze alatt adta ki klasszikus, 'Word...Life' című albumát, ami nagy sikernek örvendett és mai napig méltatják.
1997-ben O.C.-t a Pay Day Records szerződtette, még ebben az évben kiadta 2. albumát, ami a ’Jewelz’ címet kapta - ez a lemez szintén sikeres volt. Az albumon szerepelt DJ Premier, Pete Rock és Freddie Foxxx is. Ebben az évben csatlakozott a legendás D.I.T.C.(Diggin In The Crates - manapság kifejezésként is használt "tevékenység"). Olyan tagok szerepeltek ebben a csapatban, mint Showbiz & A.G., Diamond D, Lord Finesse, Buckwild, Fat Joe aka Fat Joe - Da Gangsta, Big L és O.C.. 2000-ben a csapat kiadta első albumát ’D.I.T.C.’ címmel.
2001-ben O.C. újabb szóló albummal állt elő. Az album címe ’Bon Appetit’. Ez a kiadvány eléggé vegyes fogadtatásban részesült; erre az albumra O.C. előző két albumától eltérő, túl dallamos hangzás jellemző.
2005-ben egy új albummal állt elő, ami a ’Starchild’ címre lett keresztelve. Csak Európában és Japánban került kiadásra, mivel az Egyesült Államok területén a minták szerzői joga miatt kiadási nehézségekbe ütköztek. Az albumról jó visszajelzések érkeztek. Ugyanebben az évben a Hieroglyphics Imperim Records-hoz került és a bronx-i Mike Loe-val közreműködve kiadták ’Smoke And Mirrors’ c. albumukat.
2009-ben A.G.-vel 'Oasis: Together Brothers' című kollaborációjukat adták ki, ami méltatlanul alulértékelt lemez. Az album nagyrészét egy francia producer, E-Blaze producerálta, de többek között Lord Finesse, Showbiz és Statik Selektah alapok is hallhatóak rajta.

Életművéhez hozzátartozik, hogy 1995-ben egy single – ’Return Of The Crooklyn Dodgers’, a producer DJ Premier - erejéig része lehetett a Crooklyn Dodgers nevű csapatnak. A csapat tagjai akkoriban Chubb Rock, Jeru The Damaja és O.C. voltak; előttük Buckshot, Masta Ace és Special Ed; utánuk pedig Jean Grae, Mos Def és Memphis Bleek alkotta a Crooklyn Dodgers csapatát.

 

süti beállítások módosítása