Ugrás a tartalomhoz
okt. 10. 2010
Címkék: kritika

"Vagyok, aki vagyok, ki a világra kakil nagyot..."

Busa Pista - Gyémántfater

Ez kész! Komolyan mondom. Ekkora méretű csapás még nem érte a magyar hip hop szférát. A legszíntisztább hip hop album, minden szöveg mindenegyes szótagja - vagy ha ez nem elég, betűje/hangja -, zenéje úgy van rendben, ahogy van. Egyértelműen csak az idei Kottazűrt említhetném még egy lapon ezzel az albummal az idei termésből. Eddig a kedvenc magyar hip hop albumaim ezek voltak - a sorrend fontossága nélkül: Akkezdet, Kottazűr, Napi ziccer, Amíg a város alszik, Jelentések Fanyarországról, Mekvart szleng. Ez az album rögtön az említett 6-os csomag grátiszát... Grátiszát??? Egyik legékesebb példányát jelképezi.

Az album 27 számot tartalmaz, köztük egy intrót és 4 skitet. Nem túl bonyolult összeadási és kivonási műveletek után arra jutottam, hogy 22 teljesértékű - ám nem mindig hosszú - számot tartalmaz. Ez egyébként az egyetlen kivetnivaló az albummal kapcsolatban. A teljes játékidő cirka 1 óra 3 perc. Az albumon közreműködött Sena, Azur, Bene, Bobakrome, Kemon, Ponza; a zenéket Dermot, Faktor, Future, Jumo Daddy, Szeki és természetesen Busa írta.

Fogalmam sincs, hogy hogyan írjam le ezt az albumot. Ha valamihez nagyon szeretném hasonlítani, akkor ilyen A Tribe Called Quest és D.I.T.C. egyveleghez hasonlítanám. Oké, dobjuk meg egy Common-nal is és Das EFX-szel. Természetesen nem szeretném ehhez a valamihez hasonlítani, mert ez a laikusok számára még nem jelent túl sokat. A hallgató ezen album által a hip hop jó és szórakoztató oldalára olyan széles és jelentős betekintést nyer, ami örökre a szerelmesévé teheti - abban az esetben viszont nem, ha már ott tart az egyén, hogy a stílus rabjává vált. Nekik, vagyis nekünk ez az album legalább egy konkrét szerenádot jelent. Egyszerűen számomra érthetetlen és csodálatos, hogy hogy lehet valakinek ekkora szókincse és tehetsége illetve érzéke ehhez a műfajhoz. Busa Pista rendre olyan rímkombókat dobál a fülünkbe, amikre a Magyarországon elismert mc-k legalább 90%-a irigy lehetne. Minden sor óraműpontossággal kimértnek tűnik. Tulajdonképpen azt sem lehet összefoglalni, hogy ez az album miről szól, mert olyan sokszínűre sikerült.

Összességében az album hip hop minőségileg elérte a gyémántfaterlemez-szintet. Elég magasra tolta a lécet a közelgő Norba - Agykontrollnak, de én bízok Norbában is.

Köszönjük Busa és gratulálunk! Végre egy hip hop album, amit végig szórakozhat az ember!

Az album a képre, vagy IDE kattintva letölthető vagy például a Hanyag Eleganciából megrendelhető, vásárolható.

süti beállítások módosítása