Ugrás a tartalomhoz
okt. 26. 2010
Címkék: kritika

"Figyeld, hogy hol rontod el..." - Norba: Agykontroll kritika

Előre leszögezném, hogy még nem vásároltam meg az albumot.

Egy nagyon komolyra sikeredett Akkezdet Phiai és GyémántFater után igazán magasra volt emelve nálam a léc, bizakodtam abban, hogy Norba lemeze simán meg fog felelni az elvárásoknak. A végeredmény csalóka.

Az albumon Sena, az ASK, Azúr, Bankos - azt hiszem, hogy ez lassan alapkövetelmény, amit én pl. nem bánok -, a Barbárfivérek, Caramel, Eckü, az NKS és Siska szerepel közreműködőként, de Györemix! is hozzájárult egy kisebb szösszenettel. Az alapok alkotóiról fogalmam sincs, de ezt elég, ha betudjuk a letöltött anyag információbeli hiányosságainak.

Vajon mit is lehetne mondani erről az albumról? Úgy tűnik igazolódni látszik az, amit már nyár közepe óta sejtek. Arról beszélek, hogy nem túl sok anyag fogja uralni a lejátszómat napokig, vagy hetekig az idei termésből.

Részben csalódás lett az album. Hogy miért? Ez az album túlságosan Norbáé. Nem mutatkozik meg rajta az a széles repertoár, amit az évek alatt megszokhattunk tőle. Az alapok jók, egyben vannak, de annyira egysíkú az egész album hangzása, hogy néha belecsempészek egy-egy számot az 'Amíg a város alszik'-ról.
A következő rosszpont ugyanaz, ami valójában jó is benne. Végre valaki erős - és igaz, de nem feltétlen értek vele egyet - kritikát mer állítani a magyar hiphop közegről, aminek azért valljuk be, igencsak itt volt az ideje. Az album nagy része erről szól. A hiphop fanatizmusról, a jó oldaláról és a rosszról. Azokról a dolgokról, amik édessé teszik a műfaj iránti szenvedélyt, de sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak azok a dolgok, amik ugyanakkor keserűvé is teszik.
Továbbá jó még, hogy létezik ez az új album. Jó érzés újra elmerülni Norba frissebb gondolataiban. Ismét megvillantja intellektusát és azt a megnyugtató stílusát sugározza ez az album, amiért elég sokan rajongunk a számaiért - annyira nem akarom agyondicsérni Norbát, de szerintem ő a magyar Guru(Nyugodjék békében.).
Nem tudom illik-e ilyet mondani egy olyan mc-ről, aki több, mint 10 éve a stílus aktív tagja, de fejlődést tapasztaltam részéről. Az 'Amíg a város alszik'-hoz képest helyenként úgy érzem, hogy sokkal kifinomultabb rímeket és képeket használ.

Az album szépséghibái ellenére még ugyanúgy meg fogom venni az kiadványt. A Hanyag Eleganciában - ez természetes - megvásárolható, vagy innen megrendelhető.

süti beállítások módosítása