Ugrás a tartalomhoz
ápr. 07. 2010
Címkék: magyarország

Fullon klip*

Gondolkodtatok már azon, hogy a magyar underground-ban milyen szinten áll a klipgyártás? A válasz egyszerű: elég sokszínű. Van ötlet, motiváció, koncepció, tisztelet, eszközök, technika és tehetség. Négy videoklippet mutatnék be.

A Killakikitt-duójáról ki ne hallott volna már? A magyar underground itt-ott szegényes, de bőséges palettáján egészen tavalyig Magyarországon egyedülálló, külföldön és itthon egyaránt nagy népszerűségnek örvendő - igazából a Non Phixion és nyomokban az Army Of The Pharaohs által legkönnyebben bemutatható - műfajt képviselték. Azonban a fordult a kocka. Most már ők is próbálnak koncepció alapján szövegeket írni, értelmes témát választani és azt tartalmasan előadni. Ám a bicskájuk ebben a küldetésben kevésnek látszik. Hogy mennyire is kevésnek, azt szavak helyett a klippel mutatom be:

Ugye senkinek sem kell mondanom, hogy ez egy silány munka? Amolyan, "Tirpa, valamit dobjunk már a hallgatóknak".
Igazából ezzel nem is lenne olyan sok gond, ha nem ezzel a videóval szeretnék kiterjeszteni hallgatóságukat azokra is, akik egy picit jobban preferálják a médiaszereplő emberek zenéit. Mert attól, hogy a zenéjük szar, még nem Budapest TV-t megbotránkoztató minőségben adják el magukat.
A technikai megoldások valami hihetetlenül gagyin és sértően szegényesen lettek kihasználva. Dopeman annyira túljátssza magát, hogy tényleg úgy néz ki, hogy ez a klip egy vicc és berúgva, beszívva vették fel az egészet, csak úgy flessből.
És ez nem minden. Ezt a klipet, "vizuális-élményt" még el is nézném, ha nem zavarná a fülem a zenét illető amatőrség. A téma jó, egyedül a szókincs és az ész hiányzik hozzá. Mégis hogy jön ide - a pénz értékét körül ölelő témához - az, hogy kit hogy szeretnek? Valamilyen szinten van összefüggés, de számomra nem tűnik reálisnak, hogy szimplán a pénz tönkretehet kapcsolatokat (nem díler-vevő viszonyra kell gondolni, hanem pl. apa-fia, a lényeg, hogy őszinte kapcsolat.). Szintén szomorúnak találom, hogy AZA-nak (Aki egyébként fejlődött technikailag.: a "hater szerk.") a témával kapcsolatban - is - annyi a mondanivalója, hogy "egy ilyen férget kinyírni, mint te, az nemes tett" - persze ez egy a sok közül ami nem illik a képbe. Most nem megyek át Fankába, de ezt a témát AZA részéről bővebben is ki lehetett volna fejteni, és az ő szövege abszolút nincs összhangban Tirpáéval, amitől teljesen feldolgozhatatlanná teszik a számot.
Szerintem inkább maradniuk kellett volna annál az irányzatnál, amit a 'Ne szarakodj!'-al felvettek.

Ettől a krízistől, mélyponttól, hullámvölgytől, totálkártól, betlizéstől eltérően viszont egy nagyon jó kis klipet kell, hogy bemutassak. Ebben a klipben is szerepel Tirpa.

A Barbárfivérek Utcadiploma c. számához készült klipjéről beszélek.
Tibbah és Deego elismertnek számít a hallgatók között, azonban nekem valamiért sosem jöttek be annyira. Ám a tavalyi albumukkal, a Disznóóllal még az én tetszésem is részben elérték. Némi fejlődést vettem észre a fiúkkal kapcsolatban, de valami mégis hiányzik. Pontosan nem tudom leírni, hogy mi az, és igazából nem is akarom.
A klip egyszerű sztorit visz a képbe humoros formában, ami igazán jól sikerült. A kedvenc jelenetem, mikor Saiid tanárt játszik. Az meg baromi nagy poén amikor a "madame" Tibbah zsebét fogja meg.
Ez a klip példa arra, hogy ha nem akar túl sokat az ember, és a megfelelő partnert választja (a Mit ér a pénz klippet a ToxSick Motion, az Utcadiploma videóját a Zero Pixel készítette), szinte bármire képes. Itt nincs greenbox, sőt ahogy észrevettem semmilyen technikai extra nincs ebben a videóban. Egyszerűen az ötlet az, ami feldobja ezt a videót.
Azt mondjuk elismerem, hogy egy kicsit a komolytalan kategóriába ment át, és lehetett volna hitelesebb, de átjön, megértem, hogy mit szerettek volna.

Ha már Saiid szóba került, akkor itt van az új Akkezdet klip, a Kiskece(Hisz Sztori). Igazából ezt a videót nagyon nehéz lenne elemezni. A technikai megoldások és a jelenet, a breakelő srácok magukért beszélnek. De a zene tartalma és a videó képe közötti párhuzamra még nem találtam rá, de nekem úgy tűnik - amellett, hogy elég szimbolista megoldás -, hogy a refrént próbálták előtérbe hozni.
Talán ez a gondolkodni hagyás és sejtetés társul az Akkezdet új arculatához? Nem tudom.
A dallal kapcsolatban annyit jegyeznék meg csak, hogy nekem nagyon tetszik, bár az élőfelvételesben jobban tetszett a hanglejtés és a zene is, de pár hallgatás után teljesen megszoktam.

Most már ideje lenne megmutatnom A másik oldalt** is.

Odupla a Könnyű Pénz c. számához forgatott egy klipet. Már jó ideje kijött. Ez a klip arra jó példa, hogy attól, hogy a zene szar, a klip lehet nézhető. A videón látszik - meg kb. az egész albumon lehet hallani -, hogy Oduplát a queens-i előadók(pl. Infamous Mobb, Mobb Deep, stb.) inspirálták. Nagy csoportosulás, a kocsiból rappelés meg ezekhez hasonló dolgok. Az érdem részemről Virág Petié, hogy egy ilyen kaliberű klippet hozott össze, mivel a minőségre, amiről ő tehetett, arra igazán nem lehet semmiféle panasz. Az viszont eléggé nevetséges, amikor a ruhákat próbálgatják, aztán a pepita pulóverekben az uccán rappelnek. Jó tudom, ezt már mindenki észrevette, aki látta a videót, és túl sokat nem várhatok el még én sem, és mindez hozzátartozik a "Könnyű pénz-életérzéshez", de akkor is eléggé... érdekes.

*Ezért a gyenge, és összefüggéstelen "szójátékért" boccs.
**Tetszett, ugye?

süti beállítások módosítása